W jakich torebkach gotować próżniowo?

Producenci pakowarek próżniowych często do swoich produktów dostarczają od razu rolkę z folia, z której wykonać można woreczki do próżniowego pakowania. Są one absolutnie konieczne, jeżeli interesuje nas gotowanie według metody sous vide, czyli próżniowej. Pozwoli nam to osiągać efekt niedostępne dla zwykłych kucharzy obstających przy tradycyjnych metodach.

Gotowanie próżniowe wymaga wytrzymałych torebek

torebki do sous videCechą charakterystyczną woreczków próżniowych jest to, że muszą być zarazem grube i wytrzymałe, a także elastyczne. Wynika to z ich przeznaczenia. Podczas wysysania powietrza zaczynają one dokładnie opinać cały włożony do środka kawałek mięsa lub warzywa. To sprawia, że muszą być odpowiednio elastyczne. Gotując mięso musimy poddawać torebkę temperaturze około sześćdziesięciu stopni, jednak w przypadku warzyw będzie to temperatura wyższa nawet o dwadzieścia stopni, a więc taki woreczek musi być odporny n rozpadanie się pod wpływem temperatury. Jest on zgrzewany za pomocą impulsu elektrycznego, który nagrzewa zgrzewarkę do niezwykle wysokiej temperatury. Dobre torebki do sous vide charakteryzują się tym, że są wytrzymałe. Zniszczenie się takiej torebki w trakcie gotowania zwykle się nie zdarza, ponieważ do ich produkcji używa się bardzo dobrego tworzywa, które jest odporne na takie temperatury, jakie występują w garnku. Rozmiar torebki powinien być dobrany przez nas indywidualnie.

Gotowanie próżniowe jest coraz bardziej popularne. Ta metoda, chociaż wydaje się wymagająca, jest niezwykle prosta. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i poświecić na to trochę czasu, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się naprawdę smacznymi daniami. Po ugotowaniu torebkę można rozciąć, aby dostać się do dania, albo schłodzić i włożyć do lodówki.