Pasta z sezamu w przepisach — do czego?

Zdrowe odżywianie jest na ustach całego świata, ciężko określić czym kierują się osoby wykorzystujące pastę tahini w swoich przepisach — może smakiem i świetnym składem? Sezam wykorzystywany jest od setek, jak nie tysięcy lat w każdym zakątku świata. Właściwie zmielony tworzy świetną masę, która może zostać wykorzystana zarówno jako baza sosu, jak i samodzielny dodatek do dań głównych. Co można z niej zrobić?

Połączenie pasty z sezamu i makaronu — fuzja

pasta z sezamuW wielu domach osoby trzymające pieczę nad kuchnią poszukują ciekawych inspiracji, które posłużą jako nowy przepis na obiadowym stole. W jaki sposób pasta z sezamu może przydać się w rękach nowoczesnego kucharza? Odpowiedź jest prosta — szybkie przepisy kuchni fusion. Połączenia różnych kultur pozwalają na uzyskanie mirażu także na domowym talerzu, potrzebna będzie tylko odrobina samozaparcia, cierpliwości i czasu. Ciekawym wykorzystaniem sezamowej pasty jest nietypowy makaron. Kontrowersyjnym w przypadku tego przepisu jest połączenie Bliskiego Wschodu z Półwyspem Apenińskim, z pewnością każdy Włoch w tej chwili złapie się za serce, jednak warto spróbować. Wszystko należy zacząć od ugotowania makaronu, najlepiej na półtwardo. W czasie gdy przygotowuje się baza z węglowodanów, warto skupić się na „sosie”, do jego wykonania będzie potrzebny m.in. szpinak, natka pietruszki, orzechy, czosnek, przyprawy oraz pasta tahini. Całość wystarczy dodać do blendera oraz dokładnie zmielić — gotowe. W celu podania najszybszego dania należy wyłożyć makaron na ładny talerz i pomieszać go z powstałą masą. 

Jak widać, pasty tego typu znajdują zastosowanie w wielu różnych przepisach — wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię. Za sprawę składu takich kremów mogą być one wykorzystywane jako zamiennik orzechów. Przed zakupem i wykonaniem tego przepisu warto przebadać się pod kontekstem ewentualnego uczelnia na sezam — wbrew pozorom wiele osób na to cierpi.