Co daje smak potrawom?

 

Przyprawy, jest ich tak wiele, że niemal do każdego dania możemy użyć jakiejś innej. Nawet do ziemniaków, czy frytek, sałatek, mięs możemy zastosować różny mix przypraw. Każda czymś się różni, a na sklepowych półkach, aż się ugina od ich różnorodności. Kiedy podchodzimy do takiej półki z przyprawami to nieraz sami nie wiemy co mamy wybrać. Niektóre zachwycają swoją nazwą, inne zaś zapachem.

Jakie przyprawy rozróżniamy w kuchni?

przyprawa 5 smakówJedną z ciekawszych przypraw jakie możemy sobie zakupić jest doskonała przyprawa 5 smaków, która jest mieszanką 5 różnych przypraw jakie człowiek jest w stanie odróżnić. Są to takie przyprawy słone, ostre, gorzkie słodkie, podstawowe, które nasze kubki smakowe najszybciej odczuwają. Takie przyprawy bardzo fajnie sprawdzają się zwłaszcza w kuchni chińskiej. Przyprawa ta wywodzi się z Chin i z ich filozofii równowagi yin i yang. Oczywiście nie każda przyprawa na której pisze 5 smaków jest taka sama. Jest kilka ich odmian i nie zawsze te same przyprawy są w tych pięciu smakach. Jest to mieszanka różnych ziół, ale przeważnie cynamonu, czy kopru włoskiego. Chińczycy bardzo dbają o swoje zdrowe odżywianie, a jak wiemy koper dobrze wpływa na pracę jelit, a cynamon pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała. W ich składzie możemy znaleźć anyż gwiaździsty, który również jest znany ze swoich właściwości leczniczych. Posiada on bowiem właściwości wykrztuśne, wiatropędne oraz odkażające. Każda z tych 5 smaków jest tworzona w zależności od kraju. Niektórzy sami się decydują na skomponowanie sobie takich 5 smaków z ziół jakie posiadają, ale żeby ze sobą w jakiś sposób współgrały oraz żeby się nawzajem nie wykluczały.

Jak wyżej zostało już opisane 5 smaków, czyli przypraw, które muszą tak zostać skomponowane, aby odpowiadały tym pięciu smakom jakim jest słony, słodki, gorzki, ostry i kwaśny. Tylko w takich proporcjach przygotowane zioła dadzą pożądany efekt. Nie można z żadnym przesadzić. Wówczas smak naszych dań może nie być taki jakiego szukamy.