blaty kuchenne

Ceny, wygląd i funkcjonalność blatu kuchennego

Blaty kuchenne, blaty łazienkowe, blaty corian, każde z nich charakteryzuje się odmiennymi właściwościami. Różnią się nie tylko ceną, ale i wyglądem. Blaty z konglomeratów, nazywane są powszechnie syntetycznym kamieniem. Posiadają mniejszą trwałość od blatów granitowych, szklanych, oraz kompozytowych.

Jaki rodzaj najlepszy?

blaty kuchenneWykonywane są one ze zmielonego marmuru lub granitu, które są sklejone żywicą poliestrową. Z jednej strony są one odporne na wilgoć , wysoką temperaturę oraz środki chemiczne, natomiast łatwo je zarysować lub uszkodzić mechanicznie. Warto pamiętać, że konglomeraty marmurowe są podatne na szybkie ścieranie, widoczne jest to szczególnie na blatach błyszczących. Blaty metalowe, najtrwalsze z tej grupy są blaty aluminiowe lub np. ze stali kwasoodpornej. Tego typu blaty nie ulegają korozji. Stal, która jest niższa jakościowo jest znacznie mniej trwała. Łatwo taki blat zarysować, trudno wyczyścić. Istnieje ryzyko odbarwień, a po jakimś czasie również mogą korodować. Ogromną zaletą takiego blatu jest wysoka higieniczność, ponieważ na metalu nie gromadzą się drobnoustroje. Blaty nazywane metalowymi w całości nie są zrobione z metalu. Często taką blachę stalową o grubości 3 mm pokrywa się płytą wiórową, która jest wodoodporna, rzadziej używa się MDF. Dlatego też blaty takie nie są robione z jednej części, wymagają łączenia. Blaty metalowe można zamawiać zarówno u producenta, jak i w studiu, które oferuje meble kuchenne. Można również kupić w niektórych firmach w Warszawie, które zajmują się produkcją zlewozmywaki. Blaty drewniane charakteryzują się wysoką temperaturą, natomiast łatwo się je rysuje. Odporność takiego blatu na wilgoć zależy od rodzaju drewna z jakiego są wykonane.

Rozważając opcje wyboru takiego blatu, musimy wybrać drewno stabilne, które wykonane jest z elementów klejonych. W taki sposób minimalizujemy ryzyko odkształceń pod wpływem wody. Najlepszym materiałem jest merbau, tek, iroko albo krajowy dąb.